‘Fotografen verstoren rust in de vroege uurtjes op Posbank’

Foto: Pixabay

RHEDEN – Natuurmonumenten baalt van met name fotografen die in de vroege uurtjes naar de Posbank bij Rheden trekken om de bloeiende heidevelden met ochtendnevel op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is verboden om voor zonsopgang over de Posbank te rijden, maar daar trekken vooral fotografen zich weinig van aan.

Rond deze tijd van het jaar staat de heide weer in bloei en met name het Herikhuizerveld is een geliefde plek. Met name in de ochtend levert dit adembenemende foto’s op. Toch is al dit bezoek voor Natuurmonumenten een doorn in het oog. De natuurorganisatie waarschuwt dat bezoekers die voor zonsopkomst toch naar de Posbank trekken zonder pardon op de bon worden geslingerd.

Volgens boswachter José Lamain zijn de regels er niet voor niets. Herten, zwijnen, reeën en andere dieren worden in de avond actief, als de laatste bezoekers tegen het gebied hebben verlaten. De tijd tot zonsopkomst hebben ze volgens haar nodig om voldoende te kunnen eten.

De boswachter ziet in deze periode meer aanrijdingen met wild. ‘De meeste dieren weten hun pas in te houden voor de eerste auto, maar wanneer ze uiteindelijk de oversteek durven te maken, worden ze slachtoffer van een volgend voertuig’, aldus Lamain. ‘Daarnaast kan een op de vlucht geslagen dier zichzelf verwonden. Iets wat meestal buiten het gezichtsveld van de veroorzaker gebeurd, maar het is de boswachter die het dier vindt en het dier uit zijn lijden moet verlossen.’

Niet alleen het wild loopt volgens haar gevaar. Ook kleinere dieren, zoals nachtvlinders, zijn de klos. ‘Ze komen juist op de lichten af en hebben uiteindelijk geen schijn van kans.’