Lokale omroepen willen meer geld en bieden petitie aan in Den Haag

Foto: NLPO

DEN HAAG – Lokale publieke omroepen zullen niet overleven als een nieuw kabinet niet snel met met meer geld over de brug komt. Dat is de boodschap die 260 lokale publieke omroeporganisaties dinsdag aan leden van de Tweede Kamer gaven. De omroepen willen 30 miljoen euro extra om aan de wettelijke taak te voldoen.

De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is op dit moment uiterst kwetsbaar. Het Commissariaat voor de Media concludeerde in 2016 al dat eenderde van de lokale publieke omroepen in zware financiële problemen zit.

De sector werkt daarom aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren en de efficiency te vergroten. Er wordt onder meer gewerkt aan de vorming van streekomroepen.

Maar de sterke motivatie voor een levensvatbare lokale omroep vertaalt zich volgens de Nederlandse Publieke Lokale Omroep (NLPO) niet automatisch in voldoende middelen om hem in te richten. Meer financiële armslag is volgens de NLPO dringend noodzakelijk.

Zo’n driekwart van alle lokale publieke omroepen ontvangt op dit moment minder dan 25.000 euro per jaar. Ter vergelijking: één dag regionale televisie kost gemiddeld ongeveer 29.000 euro. De NLPO, die de belangen van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen behartigt, roept de overheid daarom op om tenminste 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen.

NLPO directeur Marc Visch: ‘Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen. Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.’