Betaald parkeren in het centrum van Velp keert niet meer terug

Foto: Studio Rheden

VELP – Betaald parkeren in het centrum in Velp keert niet terug. Uit een onderzoek van de gemeente Rheden blijkt dat iedereen blij is dat het betaald parkeren is afgeschaft.

Op de Vlashoffstraat en Wilhelminastraat na is vorig jaar januari het betaald parkeren afgeschaft. Daarvoor in de plaats is de blauwe parkeerschijf gekomen, die achter de voorruit van een auto moet worden gelegd. Daarmee kan voor een bepaalde tijd gratis worden geparkeerd.

Uit onderzoek van de gemeente Rheden blijkt dat de afschaffing geen negatieve gevolgen heeft gehad. Bezoekers, ondernemers en bewoners zijn in het algemeen tevreden.

In het centrum van Velp is door het gratis parkeren drukker geworden met geparkeerde auto’s. Soms is dit hoger dan gewenst, maar dan is er nog wel voldoende plek in omliggende straten. Volgens de gemeente zijn er volgende parkeerplekken in het gebied.

Winkeliers vinden dat de waardering voor het centrum is verbeterd en een derde van de bezoekers vinden parkeren makkelijker geworden. Ook heeft het gratis parkeren geen gevolgen voor de verkeersveiligheid gehad.

De afschaffing mocht van de gemeenteraad niet meer dan 100.000 euro kosten. Dat is niet gelukt. In 2016 liep de gemeente 123.000 euro aan inkomsten mis en voor dit jaar verwacht de gemeente 116.000 euro mis te lopen.

Toch is dit voor de gemeente Rheden geen aanleiding om het betaald parkeren opnieuw in te voeren.