Streeknieuws

Kinderen in Rheden en Rozendaal krijgen jodiumpillen tegen straling

Foto: Rijksoverheid

DE STEEG – Gezinnen met kinderen onder de 18 jaar in de gemeenten Rheden en Rozendaal krijgen binnen nu en twee weken jodiumpillen op de deurmat. Beide gemeenten vallen binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale. 

Voor Rheden en Rozendaal gaat het om een kerncentrale in Duitsland. De pillen worden verspreid uit voorzorg. Als er radioactief jodium vrijkomt na bijvoorbeeld een ongeluk in de kerncentrale, dan kan de overheid oproepen om de pillen in te nemen.

Jodiumpillen moeten kinderen onder de 18 jaar beschermen tegen schildklierkanker als er radioactief jodium vrijkomt. Alleen kinderen krijgen de pillen, omdat het risico op schildklierkanker door radioactief jodium groter is bij jongeren dan bij ouderen.

Zwangere vrouwen kunnen de pillen zelf halen bij bijvoorbeeld een apotheek om hun ongeboren kind te beschermen.

Bekijk hier de gebieden waar de jodiumpillen worden verspreid in Nederland.
Meer informatie is te vinden op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

 

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten