Drie verzetmensen herdacht in Velp, zij werden zonder proces gefusilleerd

Gedenksteen Pinkenberg in Velp. Foto: Velp voor Oranje

VELP – Zonder enige vorm van proces werden op 25 oktober 1944 drie Arnhemmers in Velp gefusilleerd. Uit respect voor deze drie mannen werden woensdagochtend bloemen gelegd bij de gedenksteen aan de Pinkenbergseweg in Velp.

Jan Klaver Charles Mozes en Harry Kuyper woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Geitenkamp in Arnhem. Na de Slag om Arnhem, toen alle Arnhemmers de stad moesten verlaten, werd er voor zieken en bejaarden geen hulp geregeld. De drie mannen trokken zich het lot aan van deze mensen.

Met valse papieren een vrachtwagen regelen bij de Duitsers

Charles Mozes had ervaring als hospitaalsoldaat en beheerde de apotheek van enkele huisartsen op de Geitenkamp. Hij wist daardoor enkele armbanden van het Rode Kruis te regelen. Harry Kuyper vervalste de bijbehorende papieren en het lukte hem zelfs om van de Duitsers een vrachtwagen los te peuteren. Gemeenteraadslid Jan Klaver wist geld in te zamelen voor het illegale werk. Op die manier hebben de drie mannen veel zieken en bejaarden verzorgd en geëvacueerd.

Van hun bed gelicht

Charles Mozes werd op 18 oktober 1944 op de Geitenkamp aangehouden door een Duitser die de papieren niet vertrouwde. Mozes werd meegenomen en opgesloten in het politiebureau in Velp. Dezelfde dag werd ook Jan Klaver van zijn bed gelicht samen met de families van Klaver en Mozes op hun onderduikadres aan de Willemstraat in Velp. De volgende dag werden op de Geitenkamp ook Charles Mozes en zijn vrouw aangehouden.

Lichamen door onbekenden begraven

De vrouwen en de kinderen werden later vrijgelaten met de mededeling om zo snel mogelijk te verdwijnen. Mozes, Klaver en Kuyper blijven achter op het politiebureau. Zij werden op 25 oktober 1944 aan de voet van de Pinkenberg in Velp, voor de Geërfdenbank, neergeschoten. De lichamen werden later op de avond door onbekenden begraven.

In 1993 werd er door de nabestaanden van de drie mannen een gedenksteen onthuld.