Zaak-Posbankmoord gaat over twee weken verder

Foto: Martin de Jongh

ARNHEM – Het hoger beroep in de zogeheten Posbankmoord gaat over twee weken verder. Woensdag werd de zaak behandeld door het hof in Arnhem. De verdediging legde een aantal onderzoeksvragen neer, onder meer over een undercoveractie. Over twee weken wordt duidelijk of aan die vragen gehoor wordt gegeven.

Voor de Posbankmoord op Alex Wiegmink in 2003 zijn twee Brabanders veroordeeld. Frank S. uit Boekel kreeg in juni bij de rechtbank 14 jaar gevangenisstraf opgelegd voor brandstichting en gekwalificeerde doodslag. Souris R. uit Veghel is veroordeeld tot 16 jaar. Hoewel de zaak bekendstaat als de ‘Posbankmoord’ kon moord niet bewezen kon worden.

Undercoveractie

De rechtbank zei niet te hoeven kiezen of het motief een drugsdeal of carjacking is. Volgens de rechtbank staat vast dat de twee samen Wiegmink hebben doodgeschoten in natuurgebied De Posbank in Rheden. Met het lichaam van Wiegmink in de kofferbak van zijn eigen auto is het duo naar Erp gereden waar de auto in brand is gestoken.

Foto: Alex Wiegmink

Pas na 14 jaar kwam er schot in de zaak. Na een uitzending van Opsporing Verzocht toonde S. berouw en stapte naar de politie. Niet veel later is R. aangehouden die tijdens een grote undercoveractie zijn aandeel bekend heeft.

Erin geluisd

Volgens Souris R. is hij erin geluisd. Hij zegt dat hij onschuldig is. Frank S. gaf eerder aan elke straf te accepteren. Toch ging hij na zijn veroordeling in hoger beroep, omdat hij vindt dat het doodslag was in plaats van gekwalificeerde doodslag.