Alie (66) zwaargewond na aanval door Schotse hooglander

Alie Mulder Kerkhof. Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – De natuur is onberekenbaar en dat geldt ook voor het wild dat op de Veluwe rondloopt. Een ontmoeting met een Schotse hooglander ging helemaal mis voor Alie Mulder-Kerkhof uit Doesburg. Ze werd aangevallen door het roodharige beest en raakte zwaargewond.

Alie (66) liep over de Posbank toen ze ineens op de hoorns werd genomen door een van de Schotse hooglanders. Ze liep een snee op in haar buik van maar liefst 27 centimeter lengte.

Dat gebeurde vorige maand, maar nog steeds heeft ze veel last van de verwondingen die ze hierbij opliep. Alie lag twee weken in het ziekenhuis en wordt thuis nog dagelijks geholpen door thuiszorgmedewerkers.

Alie is duidelijk geschrokken door het incident. Ze wil anderen waarschuwen voor vergelijkbare situaties. Jeroen de Koe van Natuurmonumenten, de eigenaar van de dieren, heeft begrip voor die waarschuwing. Hij heeft geen idee waarom deze hooglander zo agressief deed. Natuurmonumenten heeft contact met het slachtoffer en betreurt wat er is gebeurd.

Maar hoe gevaarlijk zijn de Schotse hooglanders eigenlijk? De kans dat je zoiets overkomt is bijzonder klein, zegt De Koe. De dieren staan niet te boek als agressief. Wel adviseert Natuurmonumenten om afstand te houden tot de dieren als je ze in het wild tegenkomt.

Oog in oog, wat moet je doen?

Natuurmonumenten geeft tips over hoe je moet reageren als je oog in oog komt te staan met (groot) wild.

  • Hou dan voldoende afstand, minimaal 25 meter.
  • Blijf rustig en loop langzaam weg.
  • Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden.
  • Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet.