Gemeente zet streep door eekhoornbruggen in Velp

Foto: Pixabay

VELP – De gemeente Rheden zet een streep door de geplande bruggen voor eekhoorns in Velp. Er zouden drie eekhoornbruggen komen op de Arnhemsestraatweg, Wilhelminaweg en Daalhuizerweg, maar dit zorgde voor veel ophef onder inwoners. Daarom heeft de gemeente nu besloten om het plan te schrappen.

Veel mensen vinden de bruggen zonde van het geld, vooral doordat op andere plekken in het land er bruggen zijn waar nog nooit één eekhoorn over heen is gegaan. ‘Wij hebben ons vooral laten leiden door ervaringen in Roermond, Rucphen en Amsterdam. Daar zijn de bruggen een succes.’, legt wethouder Ronald Haverkamp uit.

Volgens de wethouder is het besluit om nu toch af te zien van de eekhoornbruggen een optelsom van factoren. ‘Het is niet zeker dat eekhoorns onze bruggen gaan gebruiken en daardoor zetten mensen een vraagteken bij het plan. Als de kritiek uit de samenleving zo sterk is, moeten wij als bestuur zo dapper zijn om er een streep door te zetten. Wij willen dichtbij mensen staan. Daar hoort wat ons betreft het terugdraaien van zo’n besluit bij. Liever ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.’

Naast de touwbruggen staan ook drie amfibietunnels op de planning. Die gaan wel door. De tunnels zijn bedoeld voor padden, kikkers en andere amfibieën.