Opnieuw protest tegen megastal Ellecom: ‘Daar moet je geen joekel van een stal bouwen’

Foto: Martin de Jongh

ELLECOM – De discussie over de komt van een megastal bij Ellecom is nog niet voorbij. De Stichting Uiterwaardenlandschap uit Dieren wil naar de Raad van State stappen. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad van Rheden dat de megastal gebouwd mag worden.

Bij Ellecom komt een megastal met maximaal 300 melkkoeien en 168 jongvee. Over de komst van de megastal was de afgelopen tijd veel discussie en zorgde voor verdeeldheid in het dorp.

De uiterwaarden moet niet verder aangetast worden

Voorzitter Jochem Sevenster van de Stichting Uiterwaardenlandschap wil nu naar de Raad van State stappen. Hij heeft grote bezwaren tegen de megastal. ‘De uiterwaarden moet niet verder aangetast worden. Die is in het verleden al aangetast door de aanleg van een snelweg en de bouw van boerderijen. Dus dat moet een keer ophouden.’

Ook vreest hij voor de eeuwenoude bronbossen. ‘Daar moet je niet vlak naast een joekel van een stal bouwen.’ Een derde punt dat hij noemt zijn de dieren die deze plek nodig hebben om te vluchten bij hoogwater. Ook vindt hij dat de rapporten die zijn gemaakt over het gebied niet kloppen.

Fondsenwerving om rechtszaak te kunnen betalen

Sevenster is een fondsenwerving gestart om de kosten van het proces te kunnen betalen. ‘Ongeveer dertig mensen hebben al een donatie gedaan. Die bedragen variëren van een tientje tot honderd euro, met een uitschieter van duizend euro.’

Ondanks het besluit van de gemeenteraad denkt Seveenster dat hij een goede kans maakt bij de Raad van State. ‘Ik ben optimistisch. De rapporten die wij schreven en de rapporten die ik aan het schrijven ben, voel ik mij zeer sterk.’

Luister hier naar het interview op Studio Rheden Radio.