Wethouder Tjebbe Vugts gedroeg zich ‘onprettig en intimiderend’ tegen ambtenaren

Foto: archief Studio Rheden

DE STEEG – Wethouder Tjebbe Vugts van de gemeente Rheden gedroeg zich ‘onprettig en intimiderend’ tegen ambtenaren op het gemeentehuis in De Steeg. Na maanden van stilte blijkt dit de aanleiding te zijn geweest voor het opstappen van de wethouder. De gemeente Rheden heeft een onderzoek naar de gang van zaken op het gemeentehuis nu openbaar gemaakt.

Een aantal medewerkers had in oktober melding gedaan over het gedrag van de wethouder. Een deel van deze meldingen hadden te maken met een personeelsfeest in september 2017 en een ander deel tijdens het werk.

Jolig en uitgelaten

Op het personeelsfeest heeft hij zich volgens het onderzoek daar jolig en uitgelaten gedragen te midden van het personeel en zijn collega’s. Een van hen werd door hem naar de dansvloer geleid en durfde door zijn positie als wethouder niet aan te geven dat niet te willen.

Manier van communiceren

Sommige medewerkers hebben zijn gedrag tijdens het werk ervaren als onprettig en intimiderend. Soms kwam zijn manier van communiceren joviaal en complimenteus over, maar soms ook confronterend en hard. Dat kwam bij sommige medewerkers als intimiderend over, ook al was dit niet de bedoeling van de wethouder. Enkele medewerkers vinden daarnaast ook sommige, in de ogen van de wethouder onschuldige en goed bedoelde, aanrakingen ongewenst en ongepast.

Opgestapt

Een week na de meldingen werd Tjebbe Vugts tijdens een gesprek met de gemeentesecretaris en de toenmalige burgemeester Petra van Wingerden geconfronteerd met de klachten.

In dat gesprek zei Vugts geschrokken te zijn en betreurde hij dat zijn gedrag negatief is overgekomen op deze medewerkers. Hij wilde met de melders in gesprek, maar die hebben daar van afgezien. Uiteindelijk heeft Vugts besloten om op te stappen.

Geen formele klachten

Het onderzoek meldt dat er geen formele klachten tegen Vugts zijn ingediend en dat er ook geen sprake van strafbare feiten is geweest.