Vier jaar celstraf voor Rhedenaar voor miljoenenoplichting

Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Een 46-jarige Rhedenaar is donderdag veroordeeld, omdat hij volgens de rechtbank tussen 2009 en 2014 mensen voor miljoenen euro’s heeft opgelicht. Hij kreeg donderdag vier jaar cel en bovendien moet hij 3 miljoen euro terugbetalen. Dit had justitie ook geëist.

Samen met een vriend  liet hij meerdere personen geloven dat zij beschikten over honderden miljoenen in het buitenland. Dit geld zou vrijkomen nadat boetes werden betaald en hiervoor vroegen zij geld aan de slachtoffers. Ook vertelden zij slachtoffers dat zij het geleende geld zouden investeren.

Het zou om zo’n twintig slachtoffers gaan. Twee mensen leenden bedragen rond de twee miljoen uit. Andere vaak enkele tienduizenden euro’s.

In alle gevallen beloofden ze een (fors) rendement. Volgens de rechtbank heeft de man zelf al het geld opgemaakt. Hij leefde in luxe, reed in dure auto’s zoals een Porsche en een Ferrari en vergokte veel geld in het casino.

Daarnaast heeft de man volgens de rechtbank ruim 3 miljoen euro witgewassen, door het geld contant op te nemen en over te maken aan derden die het geld voor hem contant opnamen. Ook zijn in de woning van de man wapens aangetroffen, namelijk een pistool, pepperspray en een paintballpistool.

Een vriend van de Rhedenaar, een 41-jarige man uit Almelo komt later voor de rechter.

OM: ‘Vanwege ordinaire geldzucht lichtte Rhedenaar kennissen voor miljoenen op’