Streeknieuws

Bijzondere vijfpuntige schans bij Dieren op monumentenlijst gezet

Foto: Actueel Hoogtebestand Nederland

DIEREN – De gemeente Rheden heeft een bijzondere aanwinst op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Het gaat om een vijfpuntige schans in het bos bij de Weg bij de Heesch bij Dieren.

Een schans is een oud militair verdedigingswerk dat gemaakt werd van aarde. Met het blote oog is de schans amper te zien. Alleen vanuit de lucht zijn de contouren wel goed te zien. Een archeoloog ontdekte in 2015 het object bij toeval in het Actueel Hoogtebestand Nederland, een digitaal bestand waarin hoogtegegevens voor heel Nederland staan.

Tachtigjarige Oorlog

De gemeente Rheden heeft in overleg met Natuurmonumenten, de eigenaar van het bos, een archeologisch onderzoek gedaan. Daarin staat dat het waarschijnlijk een oefenschans is uit de Tachtigjarige Oorlog, mogelijk uit het Rampjaar 1672, maar zeker is dit niet.

De gevonden schans is vrij klein en daarom werd het volgens het onderzoek vermoedelijk gebruikt voor oefeningen en niet voor verdediging. Schansen uit de 16e en 17e eeuw zijn op de Veluwe overigens zijn zeer zeldzaam.

Open voor publiek

Nu de schans op de gemeentelijke monumentenlijst staat wil Natuurmonumenten kijken of het voor publiek opengesteld kan worden. Daarnaast moet er een raster komen om het wild weg te houden.

Het hele onderzoek is hier (.pdf) te downloaden.

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten