73 jaar geleden werd de gemeente Rheden bevrijd

Foto: Martin de Jongh

VELP – Het was maandag precies 73 jaar geleden dat de gemeente Rheden werd bevrijd. Op diverse plekken werden herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Dat gebeurde onder meer in Velp, Rheden en Dieren.

In de ochtend werden er bloemen gelegd bij het Bevrijdingsmonument aan de Egmondstraat in Velp en daarna werd de Vrijheidsklok bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan geluid.

Rosemarie Kamphuisen maakte de oorlog in Velp als klein meisje mee en vertelde op Studio Rheden Radio haar verhaal. Luister hier naar het gesprek.

Bij het oorlogsmunument in het Carolinapark in Dieren werd ook een plechtigheid gehouden. Leerlingen van PC Basisschool De Boomgaard, OBS Koningin Emma en van scholengemeenschap Het Rhedens droegen zelfgemaakte gedichten en verhalen voor. Ook leden van het Dierens Mannenkoor verleednen hun medewerking aan de herdenking. Burgemeester Van Eert hield een toespraak en legde samen met de leerlingen en organisaties kransen en bloemen bij het oorlogsmonument.

Foto: Martin de Jongh

Bij het oorlogsmonument op begraafplaats Heiderust in Rheden kwamen leerlingen van verschillende basisscholen, veteranen, het Rhedens Seniorenorkest, de burgemeester en wethouders bijeen. Een aantal kinderen droegen een gedicht voor en burgemeester Carol van Eert hield een toespraak. Daarna werden er kransen gelegd. Voor en na de plechtigheid speelde het Rhedens Senioren Orkest (RSO).

Zondag was er al een bijeenkomst bij het ‘Monument voor moedige mensen in WO2’ in Velp. De 94-jarige mevrouw Roline Woldinga vertelde over haar kleine Joodse ‘broertje’ dat bij haar ouders in Velp de oorlog overleefde. Burgemeester Carol van Eert benoemde in zijn toespraak de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen.

Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh