Aanslag op ‘Polenhotel’ in Velp: lange celstraffen

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Drie mannen zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld voor een aanslag op een zogenoemd ‘Polenhotel’ in Velp. Daarbij werd in de nacht van 3 op 4 september 2014 een brandbom naar binnen gegooid. Twee slachtoffers raakten daardoor ernstig verbrand.

Een 36-jarige man uit Almelo en een 31-jarige Rhedenaar kregen 12 jaar cel. De Almeloër kreeg bovendien tbs met dwangverpleging, omdat hij nog ‘in een tbs liep’.

De twee zijn schuldig bevonden aan poging tot moord en brandstichting waarvan levensgevaar te duchten was. Een 31-jarige man uit Zutphen kreeg 8 jaar voor medeplichtigheid.

Molotovcocktail

Het hof acht bewezen dat de eerste twee mannen een steen en daarna een Molotovcocktail naar binnen gooiden. Die veroorzaakte brand in de ruimte waarin de slachtoffers lagen te slapen. Zij raakten voor meer dan driekwart respectievelijk de helft van hun totale huid verbrand en hebben de rest van hun leven er blijvende en zeer ernstige gevolgen van.

Voor de Almeloër was de straf drie jaar lager dan die de rechtbank hem had opgelegd. De Rhedenaar kreeg een ongewijzigde celstraf. De Zutphenaar was in eerste instantie tot 14 jaar cel veroordeeld.

De drie daders moeten de slachtoffers schadevergoedingen van respectievelijk 225.000 en 150.000 euro betalen.