Streeknieuws

Tussendoor landen is uit den boze bij NK voor zweefvliegers

Foto: Omroep Gelderland

ROZENDAAL – Op vliegveld Terlet bij Arnhem gingen  Eerste Pinksterdag 31 zweefvliegtuigen de lucht in. De piloten vechten daar de Nederlandse Kampioenschappen Zweefvliegen 2018 uit.

Donderdag gingen de deelnemers voor het eerst op pad. Terlet is anderhalve week lang het begin- en vertrekpunt van de deelnemende vliegtuigen. Dagelijks moeten de piloten in de lucht opdrachten uitvoeren. De precieze taak is afhankelijk van het weer.

Vaak moeten de vliegers een route afleggen van 150 tot 500 kilometer lengte. Daarbij zien zij vrijwel heel Gelderland van boven. Wie het best gebruik maakt van warme opstijgende lucht, komt het verst of gaat het hardst. Moet een piloot onderweg landen? Dat betekent helaas diskwalificatie.

Voor de behoefte nemen de deelnemers speciale zakken mee de lucht in. Om wakker te blijven hebben ze energierepen bij zich.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Lange vluchten

De vluchten duren lang; de vliegers hebben naar verwachting vier tot zes uur nodig om het uitgezette parkoers af te leggen. Instrumenten in de cockpit registeren welke zwever het beste presteert.

Klassen

In totaal doen 31 zweefvliegers mee, onder wie Diana Schuit. Zij is de enige vrouwelijke deelnemer. Voor een eerlijk verloop van de kampioenschappen zijn de deelnemers in drie wedstrijdklassen verdeeld.

Winnaar

Tot en met vrijdag 25 mei staan er opdrachten op het programma. Op die dag neemt de winnaar van de kampioenschappen zijn of haar prijs in ontvangst. Een groot deel van de deelnemers bivakkeert tijdens de wedstrijd op de camping bij Terlet.

Deel dit artikel:

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten