Velpse student Jura (18) redt zwaan van John Frostbrug in Arnhem

Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Jura Blok uit Arnhem verrichte volgens veel mensen een heldendaad door een zwaan te redden op de John Frostbrug in Arnhem. ‘Veel mensen zijn bang voor zwanen, maar over het algemeen zijn het heel rustige en lieve dieren. Maar blijf bij ze uit de buurt als ze jonkies hebben.’

Jura is 18 jaar, woont in Arnhem en studeert tuin- en landschapsarchitectuur aan hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Een klasgenoot tipte Omroep Gelderland.

De jongeman bedacht zich donderdagmorgen niet toen hij onderweg naar school de zwaan op de brug zag lopen. Als vrijwilliger die met ganzen werkt wist hij wat hij moest doen. Hij deed zijn verhaal in De Week van Gelderland.

‘Hij was tegen een kabel aan geknald, zag allemaal vreemde mensen om zich heen. In het begin rende hij nog een beetje rond. Ik denk dat-ie de hoop had opgegeven’, aldus Jura.

Zwanen kunnen agressief zijn en je ernstig verwonden. De ‘zwanenfluisteraar’ zegt: ‘Veel mensen zijn bang voor zwanen, maar over het algemeen zijn het heel rustige en lieve dieren. Maar als ze jonkies hebben, kun je maar beter niet bij ze in de buurt komen. Maar deze zwaan was in shock en bood helemaal geen weerstand.’

Omroep Gelderland had eerder al contact met Marloes Kock. Zij hielp de jonge student de zwaan van de brug te halen. ‘Hij heeft met een andere mevrouw de zwaan in een doek gewikkeld en van de weg gehaald’, meldde ze. ‘Hij verdient alle eer.’