Mischa (15) mocht tunnelbak Dieren niet in vanwege handicap

Mischa. Foto: Juliette Udinga

DIEREN – De inwoners van Dieren mochten zondag voor één keer door de ’tunnelbak’ lopen waar vanaf zaterdag het verkeer doorheen raast. Maar de 15-jarige Mischa, die met zijn vader kwam kijken, werd weggestuurd. Hij kan namelijk niet lopen en werd, net als andere geïnteresseerden die in rolstoelen of scootmobiels kwamen, geweigerd.

‘Mischa heeft de ziekte van Duchenne’, legt zijn moeder Juliette Udinga uit. Dat is een progressieve spierziekte, waardoor hij inmiddels onder andere niet meer kan lopen.

‘Er zijn niet zo heel veel dingen waar hij nog heen kan’, vertelt ze. ‘Hij heeft de bouw van die tunnel vanaf het begin gevolgd, dus toen heeft mijn man hem beloofd: als het straks zover is, dan mag jij daar gaan kijken.’

‘Ik kan er toch ook niets aan doen dat ik ziek ben?’

Het kwam daarom hard aan dat Mischa niet net als alle andere kinderen mocht kijken in de nieuwe tunnel. ‘Wij zijn er echt verdrietig van. Het voelt bijna als een soort discriminatie. Toen hij thuis kwam zei hij tegen mij: Ik kan er toch ook niets aan doen dat ik ziek ben? Dat komt hard aan’, vertelt Udinga.

Volgens moeder Juliette Udinga werd Mischa weggestuurd vanwege veiligheidsoverwegingen die bij de bouwput zouden gelden. ‘Maar daar snap ik eigenlijk niets van, want de tocht werd aangevoerd door twee kinderen van negen. Waarom mag mijn kind dan niet? Hij was zelfs onder begeleiding van zijn vader.’

Foto: Martin de Jongh

‘Je moet kunnen vluchten’

Gerda Peters, van de gemeente Rheden, legt uit dat alle betrokken partijen goed hebben gekeken naar wat er mogelijk was tijdens de open dag. ‘Afgelopen zondag werd er nog gewoon gebouwd, dus het was belangrijk dat iedereen goed ter been was. Als er iets mis zou gaan, moesten mensen kunnen vluchten via de dichtstbijzijnde noodtrappen, en dat kan niet als je niet kunt lopen.’

‘We hebben wel geprobeerd om deze mensen tegemoet te komen door ’s ochtends een filmploeg mee te sturen en ervoor te zorgen dat er voor 12.00 uur ’s middags beeld online stond’, legt Peters uit.

Volgens haar is het trouwens niet zo dat er helemaal geen gehandicapten door de tunnel zijn gegaan. ‘Toen het tegen het eind van de middag wat rustiger werd, is nog een aantal mensen onder begeleiding door de traverse gegaan, maar toen konden wij helaas op die termijn niet meer iedereen bereiken.’

Op de vraag of de gemeente de komende dagen toch nog iets organiseert zodat Mischa en andere mensen die zondag niet konden kijken, toch een ritje over het asfalt kunnen maken, blijft het antwoord voorlopig: ‘nee’.