Gehandicapten geweerd in tunnelbak Dieren: ‘Een ernstige vorm van discriminatie’

Foto: Martin de Jongh

DIEREN – ‘Het is een ernstige vorm van discriminatie.’ Voorzitter Jelle Berends van de Stichting Gehandicapten Raad Doesburg e.o. is des duivels dat gehandicapten zondag niet door de nieuwe tunnel bij het station in Dieren mochten.

Berends heeft een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. ‘Deze uitsluiting van mensen met een beperking druist regelrecht in tegen het door Nederland geratificeerde VN-verdrag voor de rechten van de gehandicapte mens.’

Volgens de gemeente Rheden mochten gehandicapten om veiligheidsredenen niet naar binnen. ‘Afgelopen zondag werd er nog gewoon gebouwd, dus het was belangrijk dat iedereen goed ter been was’, zei woordvoerster Gerda Peters woensdag. ‘Als er iets mis zou gaan, moesten mensen kunnen vluchten via de dichtstbijzijnde noodtrappen, en dat kan niet als je niet kunt lopen.’

‘Van bouwen was geen sprake’

Onzin, zegt Berends. Er werd volgens hem helemaal niet gewerkt. ‘Tja, er liepen mensen in gele hesjes die mensen de weg wezen of tegenhielden. En er stonden wat mensen achter een kraampje. Maar van bouwen was geen sprake. En druk was het ook niet. Dus dat kan ook geen argument zijn geweest.’ Volgens de gemeente kwamen er zo’n 5000 geïnteresseerden op af.

‘Alsof ik zelf mijn verhaal niet kan doen’

Berends was ’s morgens in zijn scootmobiel verhaal gaan halen bij de tunnel, nadat was aangekondigd dat er aan mensen met een scootmobiel, rollator, rolstoel of krukken geen toegang zou worden verleend. Dat gesprek liep niet fijn. ‘Wat me frustreerde is dat tegen de mensen om me heen werd gezegd dat ik er niet in mocht. Alsof ik zelf mijn verhaal niet kan doen. Ik werd benaderd als iemand die niet voor vol werd aangezien.’

Er werd volgens Berends dus niet gebouwd, maar ook andere obstakels zag hij niet. ‘Zo zouden er veel bouwmateriaal liggen. Nou, ik heb welgeteld één plek gezien waar bouwmateriaal lag. En daar stonden dranghekken omheen. Er kon bijna een bus langs, zoveel ruimte was er. En er lagen maar een paar houten platen op de grond. Dat is voor een rolstoel geen probleem hoor. Er was ook voldoende ruimte om eromheen te draaien.’

‘Ik kan er toch ook niets aan doen dat ik ziek ben?’

Ook de 15-jarige Mischa, die met zijn vader kwam kijken, werd zondag weggestuurd. Dit terwijl hij er zo naar had uitgekeken. Hij zit in een elektrische rolstoel, omdat hij door de Ziekte van Duchenne niet kan lopen. ‘Hij heeft de bouw van die tunnel vanaf het begin gevolgd, dus toen heeft mijn man hem beloofd: als het straks zover is, dan mag jij daar gaan kijken’, zei zijn moeder woensdag tegen Omroep Gelderland.

‘Wij zijn er echt verdrietig van’, zei ze. ‘Het voelt bijna als een soort discriminatie. Toen hij thuis kwam, zei hij tegen mij: ik kan er toch ook niets aan doen dat ik ziek ben? Dat komt hard aan.’

De woordvoerster van de gemeente zei toen dat het niet zo is dat er helemaal geen gehandicapten door de tunnel zijn geweest. ‘Toen het tegen het eind van de middag wat rustiger werd, is nog een aantal mensen onder begeleiding door de traverse gegaan. Maar toen konden wij helaas op die termijn niet meer iedereen bereiken.’

Zaak kan halfjaar duren

Woordvoerster Renée Tuijnman van het College voor de Rechten van de Mens kan er donderdag nog niets over zeggen. De zaak is nog niet in het computersysteem terug te vinden, meldt ze.

Ze legt uit dat eerst zal worden bekeken of de zaak iets voor het college is. Is dat zo, dan komt er een openbare zitting. Er zit meestal een halfjaar tussen het aanmelden van de zaak en de uitspraak.