Rheden wil acht hectare aan Japanse duizendknoop verwijderen

Japanse duizendknoop. Foto: R. Zeilmaker / gemeente Rheden

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Het gaat in totaal om zo’n acht hectare grond. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit, dat de gemeente dit jaar één hectare meer in beeld heeft.

De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken.

Kostbare ingreep

In 2017 is gemeente Rheden gestart met een proef om 2.000 m2 grond waar de Japanse duizendknoop is gevonden, te zeven. Deze kostbare ingreep is volgens de gemeente de enige manier om deze plant te verwijderen.

Grond wordt gezeefd

De gezeefde locaties worden iedere drie weken door een lokaal reïntegratiebedrijf, gecontroleerd op nieuwe duizendknoop. De locatie en eventuele hoeveelheid hergroei wordt genoteerd. Inmiddels ziet gemeente Rheden dat de hergroei afneemt. Dit jaar wordt een stuk grond van 3.000 m2 gezeefd.

De meeste Japanse duizendknoop groeit in de gemeentelijke bermen. Sinds vorig jaar maait de gemeente de plant en voert het maaisel af naar een erkende verwerker. Daarna gaat de bermenmaaier aan het werk en zo probeert gemeente Rheden verspreiding door maaien te voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Ruim tweederde van de Japanse duizendknoop in de gemeente Rheden bevindt op de grond van bewoners, bedrijven, grondbezitters of de provincie. De gemeente wil zoveel mogelijk met alle belanghebbenden in gesprek over de bestrijding.

De Japanse duizendknoop kan het beste direct verwijdert worden. Liefst met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container. Mensen die de plant zien, kunnen de locatie doorgeven via japanse1000knoop@rheden.nl.