Bernadette heeft al 40.000 peuken opgeraapt: ‘Ik ga nog een half jaar door’

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – Al een half jaar lang raapt ze elke dag sigarettenpeuken van de straat. Inmiddels heeft Bernadette Hakken uit Ellecom er al bijna 40.000 opgeruimd. Ze wil zo duidelijk maken hoeveel troep er door ontstaat.

Gewapend met een knijptang en emmer raapt Bernadette in Doesburg peuken op. Ze rookt zelf niet, maar weet hoe schadelijk de resten van de sigaret ook voor de natuur zijn. Daarom heeft ze zich voorgenomen één jaar lang peuken op te ruimen, waar ze ook komt.

‘Er worden jaarlijks in Nederland zo’n 60 miljard sigarettenpeuken op de grond gegooid’, weet Bernadette. Volgens haar zitten in één zo’n peukje genoeg gifstoffen om acht liter water behoorlijk te vervuilen.

Ook kunnen de sigarettenresten gevaarlijk zijn voor kinderen. ‘Als een peuter een sigarettenpeuk opeet, dan moet je heel gauw naar het ziekenhuis. Bij sommige kinderen loopt het dan maar net goed af.’

Door een schoonmaakactie op het strand raakte Bernadette geïnspireerd. Nu vist ze niet de sigaretten uit het zand, maar van de straat. Alle opgeraapte peuken neemt ze mee naar huis. Inmiddels heeft ze zakken vol.

‘Dit zijn peuken van sigaretten, joints en soms vind ik ook sigaren. 40.000 stuks’, zegt de Ellecomse terwijl ze naar haar ‘buit’ kijkt. Ze gaat nog zeker een half jaar door.