Hoge temperaturen en nattigheid: paddentrek begint

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – De temperatuur was al hoog genoeg, maar nu het inmiddels een paar dagen flink heeft regent, kunnen veel vrijwilligers de handen weer uit de mouwen steken. Duizenden padden trekken in deze omstandigheden weer naar hun paringsgebieden. En om ze veilig de weg over te krijgen, worden ze traditiegetrouw een handje geholpen.

De Middachterallee in Ellecom is één van de plekken in Gelderland waar de padden geholpen moeten worden bij het oversteken. Langs de weg is een lang hek geplaatst.

Elke ochtend en avond worden de emmers nagekeken of er padden in zitten. Het overzetten van de kikkers is volgens ecoloog en vrijwilliger Marko Sinke meer dan nodig.

Honderden dode padden
Jaren geleden telde hij op een avond eens hoeveel dode padden hij aantrof op de weg, want de beesten werden daar toen nog niet geholpen met het oversteken. De ecoloog vond meer dan 200 dode padden.

Dankzij Sinke en andere vrijwilligers gaat het er tegenwoordig anders aan toe. Het vergt wel heel veel werk om het lange hek dagelijks te controleren.