Het Rhedens Dieren wint algenreactor design Challenge

Foto: Het Rhedens Dieren

RHEDEN – Wie maakt de beste en vooral de eenvoudigste reactor om algen te kweken? De universiteit Wageningen daagde vwo’ers uit tijdens een ontwerpwedstrijd. Uiteindelijk ontwikkelden leerlingen van Het Rhedens Dieren de beste algenreactor.

Fossiele brandstoffen
De druk op de beschikbaarheid van grondstoffen neemt toe. Fossiele brandstoffen worden steeds duurder en raken uiteindelijk op. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van afvalstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor de productie van brandstof, chemicaliën en materialen. Een van de grondstoffen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn algen.

Technologie
Tijdens het maken van de algenreactor, maakten de leerlingen van Het Rhedens Dieren slim gebruik van beschikbare technologie, waaronder pompen en sensoren. De constante beweging waarvoor werd gezorgd én de temperatuur van het water, bleken goede keuzes. Tijdens de tweede fase groeide de algenpopulatie gestaag.

De vakjury van de Universiteit Wageningen keek kritisch naar de diverse reactoren die door verschillende scholen waren gebouwd en door de leerlingen werden gepresenteerd.

Jury
Na beraad werd de reactor van leerlingen van Het Rhedens Dieren door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge. Het oordeel van de jury luidde eensgezind dat zij goed hadden nagedacht over het design en optimaal gebruik hadden gemaakt van de technische mogelijkheden.