Burgergroep Dieren-Zuid wil eigen energie opwekken

Foto: Pixabay

DIEREN – In Dieren is een groep burgers opgestaan die samen met medebewoners Dieren-Zuid duurzamer wil maken. De werkgroep van 10 inwoners hoopt dat zoveel mogelijk van de 1000 huishoudens in dat deel van Dieren mee willen doen. De gemeente is enthousiast over het initiatief.

Voormalig wethouder en raadslid Constans Pos (GroenLinks) is een van de initiatiefnemers. De groep wil graag dat de wijk uiteindelijk alle energie die nodig is ook zelf kan opwekken. Op zaterdag 13 april organiseert de werkgroep een bijeenkomst met sprekers en workshops voor inwoners van Dieren-Zuid.

Zonnepanelen
Volgens Pos kregen de werkgroepleden het idee vorig jaar oktober, toen bleek dat volgens bepaalde regels op veel daken geen zonnepanelen geplaatst mochten worden. ‘Toen ontstond het besef dat we de discussie breder moesten trekken.’

‘Het zou mooi zijn om met elkaar de ambitie uit te spreken om als wijk volledig zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte’, stelt Pos. ‘Nu lekt het geld voor energie weg naar grote, internationale bedrijven die daar in mijn ogen geen goede dingen mee doen.’ De exacte koers zullen de inwoners dan nog samen bepalen.

Drie miljoen
Het raadslid rekent voor hoeveel de inwoners nu samen aan energie uitgeven. ‘Als de 1000 huishoudens gemiddeld 250 euro per maand kwijt zijn, dan is er 3 miljoen per jaar beschikbaar. Daar kun je leuke dingen voor doen.’

Aan de slag
Wethouder Dorus Klomberg is blij met het getoonde burgerschap: ‘Als college juichen wij dergelijke initiatieven toe. Het is helemaal in lijn met het onlangs aangescherpte klimaatbeleid. Ik verwacht dat dit soort samenwerkingen tussen buurtgenoten mensen inspireert en motiveert om in hun omgeving concreet aan de slag te gaan.’

De bijeenkomst 13 april in de Dierense Koningin Emmaschool duurt van 12.00 tot 18.00 uur.