Joods Monument voor Ellecom wordt onthuld

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – In de middag van zondag 14 april zal om 14.15 uur het monument ter nagedachtenis aan 139 Joodse mensen die in Ellecom in opdracht van de Duitse bezetter hebben gewerkt, worden herplaatst.

Deze herplaatsing was noodzakelijk, omdat het oorspronkelijke beeld, dat op 6 september 1998 werd gerealiseerd, vorig jaar werd gestolen. Na deze diefstal van het Joods monument aan de Zutphensestraatweg 47 bij Villa Irene, is er een comité gevormd om de herplaatsing te realiseren.

Kunstenaar Harry de Leeuw, die ook het oorspronkelijke beeld maakte, heeft een vrijwel identiek monument weten te realiseren. Het is bijna klaar. Helaas waren de oude gietmal en het tafeltje niet meer voorhanden, maar desondanks zal het nieuwe monument niet veel afwijken van het oude. Daarbij zal de beveiliging extra aandacht krijgen.