Streeknieuws

Bewegende beelden van wolvenpaar op de Veluwe met drie welpen

Foto: provincie Gelderland

RHEDEN – De wolvin op de Noord Veluwe heeft zeker drie welpen geworpen. Dat meldt de provincie Gelderland woensdag. De welpen zijn waarschijnlijk rond april geboren. De jonge wolven zijn al zo’n twee maanden oud.

Een terreinbeheerder heeft beelden gedeeld met de provincie waarop de jonge wolven te zien zijn. Een camera-val op het terrein heeft de dieren vastgelegd. Er zijn aanwijzingen dat het mogelijk om vijf jonge wolven gaat. Daarmee is er voor het eerst in zo’n 200 jaar een roedel in de Benelux, stelt Wolven in Nederland.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Drie welpen rond watertje
‘Prachtig, super om te zien.’ Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland en tevens Zoogdiervereniging is onder de indruk van de beelden. ‘De drie jonge wolven komen voorbij in beeld, half spelend half ontdekkend bij een watertje,’ vertelt Lelieveld.

Volgens hem blijven het territoriale dieren die vooral bezig zijn met het jagen op wild in het gebied en zijn de dieren niet geïnteresseerd in mensen. Nog altijd geldt voor recreanten in het gebied: ‘Blijf op de paden, wolven vluchten als ze mensen zien.’

Van twee naar vijf wolven
De provincie Gelderland is al een tijd versneld bezig met een actieplan dat ze samen met boeren, terreinbeheerders opzetten. In dat plan moet komen te staan welke maatregelen er door de provincie genomen kunnen worden nu er meerdere wolven op de Noord Veluwe gevestigd zijn.

In het gebied stijgt het aantal wolven nu van twee naar vijf wolven. Naast wildbeheer bekijkt de provincie ook wat voor consequenties de komst van de roedel heeft voor inwoners, recreanten, boeren en schapenhouders in het gebied.

Ga niet op zoek
De plek waar de filmbeelden zijn gemaakt, wordt niet bekendgemaakt. Dat is om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de jonge wolven. Terreinbeheerders roepen het publiek op om de dieren met rust te laten en de natuur niet te verstoren.

Deel dit artikel:

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten