Streeknieuws

Wijnboer ziet kostbare druiven verschrompelen in de hitte (filmpje)

Druivenoogst Domein Hof te Dieren. Foto: Facebook Domein Hof te Dieren.

DIEREN – Wijnboer Youp Cretier uit Dieren was vorige week nog dolblij met de hitte: goed voor de druiven. Dacht hij. Twee dagen later was de helft van zijn oogst mislukt: verschrompeld door de hoge temperaturen.

‘De trossen die in de zon hangen, zijn gewoon gaan koken’, stelt hij vol verbazing vast. Hij had juist begin deze maand, toen de hittegolf nog niet te voorzien was, zijn wijngaarden zo van de bladeren ontdaan dat de trossen goed de zon konden pakken.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Ibiza-effect
Maar 40 graden, dat trokken de trossen toch niet. ‘Gemiddeld telt een tros zo’n 170 druiven. Ik heb nu trossen waar nog maar 11 of 12 goede druiven aan hangen’, vertelt hij, terwijl hij door de wijngaard Domein Hof te Dieren loopt.

Verschrompelde druiven op Domein Hof te Dieren.
Het is volgens Cretier zo snel heet geworden, dat de druiven er niet aan hebben kunnen wennen. ‘Ik noem het een beetje het Ibiza-effect. Als je daar ‘s ochtends met het vliegtuig aankomt en meteen plat op je rug op het strand gaat liggen, denk je ‘s avonds ook: had ik dat maar niet gedaan.’

Luister het fragment op Radio Gelderland terug (de tekst gaat daaronder verder):

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De deels mislukte oogst zorgt voor een financiële strop. ‘Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt in de vijftien, zestien jaar dat ik nu professioneel wijnboer ben. Ik verwacht dat dit voor de oogst van 2019 wel een beperking betekent.’

Druiven ingedroogd
Andere wijnboeren herkennen het probleem, maar zeggen dat hun oogst er nog niet echt onder lijdt. ‘Er is nog weinig van te zeggen. Er zijn wel wat druiven ingedroogd en het blad verkleurt, maar als er de komende weken genoeg water valt… ik ben nog niet verontrust’, zegt Berry Emmen van Wijnhoeve Colonjes in Groesbeek.

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten