Zó fors was de stortbui bij Rheden en dít was de oorzaak

Foto: Persbureau Heitink

DE STEEG – Het was een flinke stortbui die Rheden vrijdag trof en onder meer het gemeentehuis in De Steeg blank zette. In korte tijd viel tot 80 millimeter regen en dat is meer dan er normaal in een maand valt, meldt MeteoGroup in Wageningen. Topper was Beek in de Achterhoek, met 93 millimeter nattigheid.

De hoosbui zorgde voor flinke overlast en hoorde bij een lagedrukgebied dat vrijdagmiddag over Gelderland trok. Straten stonden volledig blank en treinverkeer kwam stil te liggen. Naast het gemeentehuis kwam ook basisschool De Holtbanck in Rheden onder water te staan. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen.

Geen toeval
Dat de overlast juist rond Rheden, De Steeg, Velp en Rozendaal zo aanzienlijk was, is volgens Grieta Spannenburg van MetoGroup geen toeval. ‘Er stond een oostelijke wind en de stuwwal tilde de lucht omhoog. Dat leidde tot flinke temperatuurverschillen op hoogte, en daar daardoor ontstond juist daar die flinke bui.’

Heuvels en droge grond
De heuvelachtige omgeving helpt ook een handje mee. Het water stroomt daardoor snel naar het laagste punt en hoopt zich daar op. Door de droogte van de afgelopen weken neemt de keiharde grond het water bovendien niet goed op. Dat probleem speelt ook aan de andere kant van de IJssel. MeteoGroup spreekt daar niet voor niets van de ‘Woestijn achter de IJssel’. Ook in dat gebied kwam vrijdag veel neerslag naar beneden.

Dat de maandelijkse hoeveelheid hemelwater in een paar uur valt, is volgens Spannenburg niet héél uitzonderlijk. ‘In Nederland komt dat lokaal elk jaar wel een paar keer voor. En nu waren Rheden en omgeving dus aan de beurt.’
Dubbel pech

Dat was dan wel dubbel pech voor Rheden. Op 4 juni werd de gemeente getroffen door een tornado die gepaard ging met flinke verwoesting.