Stoomtreinen tussen Apeldoorn en Dieren gaan weer rijden

Foto: VSM.

DIEREN- De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, beter bekend als VSM, organiseert naast de zeven weken per jaar in de zomer op 7 en 8 september het grootste stoomtreinfestival van Nederland onder de naam: “Terug naar Toen”. Vroegere tijden gaan weer herleven tussen Apeldoorn en Dieren.

Naar verwachting zullen er op beide dagen wel 10 werkende stoomlocomotieven te bewonderen zijn, waaronder de snelste én de sterkste van Nederland. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en méér, behoren deze machines tot de grootsten, die in Europa hebben rondgereden.

Foto: archief Martin de Jongh

Op het gehele traject tussen Apeldoorn en Dieren rijden historische stoomtreinen. Er rijden stoomtreinen op de trajecten Apeldoorn – Beekbergen, Beekbergen – Loenen en Loenen – Dieren. Tussen de reizigerstreinen door zullen ook goederentreinen rijden, getrokken door zowel stoom- als diesellocomotieven.

In Beekbergen zijn in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen wordt aangeboden.

Foto: VSM

De stoomtrein uit Dieren rijdt naar het Stoomfestivalterrein in Loenen. In Loenen kan men overstappen op de stoomtrein naar het Stoomfestivalterrein in Beekbergen. En daar kan men overstappen op de stoomtrein naar Apeldoorn. Fietsen- en rolstoelvervoer vanuit Dieren is nog steeds niet mogelijk.

Een dagkaart is geldig voor alle treinen en voor beide festivalterreinen op die dag en te koop bij de conducteur op de trein vanuit Dieren (alleen contant). Voor nadere info: kijk op www.stoomtrein.org.