Kinderen zetten onrust over schoolplein op politieke agenda

Foto: gemeente Rozendaal

ROZENDAAL – Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten ‘de handschoen op te pakken’. Het ‘intimiderende gedrag’ van buurtbewoners noemt de partij ‘onacceptabel’.

‘Lieve buren, wij horen jullie, wij zien jullie, maar jullie willen ons niet.
Niet hier, niet in jullie achtertuin.
Wij doen ons best, niet te luid, niet in het zicht.
Niet te veel spelen, niet te veel kind zijn, het is alleen zo moeilijk!’

Met die woorden opende Mads en Pepijn de Rozendaalse raadsvergadering. De komst van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal leidde jarenlang tot verzet. Nu deze er staat is de onrust niet voorbij. Door alle regels mogen de kinderen geen gebruikmaken van het groen rondom het schoolplein. ‘Ze moeten het al een jaar op een stenen plein uitzoeken’, laat de moeder van Mads, Teatske Heidstra weten.

‘Intimiderend gedrag’
De kinderen hebben volgens haar verder last van ‘boze buren’. ‘Je moet daarbij denken aan iemand die stopt en vanuit zijn auto schreeuwt: je mag daar niet spelen. Vervolgens uitstapt en intimiderend gedrag richting leraren vertoont.’

‘Mijn kinderen kunnen zo hun creativiteit niet kwijt’, vervolgt Heidstra. Ze noemt het ‘waanzin’ dat de ruimte om het schoolplein niet mag worden gebruikt. Maar ook de inrichting van het schoolplein zelf kan volgens haar veel beter. Of de bal nu bij de buurt, de gemeente of de schooldirectie ligt, is haar onduidelijk. ‘Maar kinderen zijn nu de dupe van de trots van grote mensen.’

‘Verhaal raakte een snaar’
Burgemeester Ester Weststeijn laat na het verhaal van Mads en Pepijn weten deze signalen niet eerder zo ‘indringend en direct’ te hebben gehoord. ‘Ik zag dat hun verhaal een snaar raakte bij veel raadsleden. En dat deed het ook bij mijzelf.’ Zij vindt dat de kinderen hier geen partij in mogen worden. ‘Laten wij als volwassenen, en met respect voor elkaar, in gesprek blijven.’

‘Bij een kwestie als deze, zijn er geen pasklare oplossingen’, vervolgt Weststeijn. ‘Het belang van de één, is niet automatisch het belang van de ander.’ Maar het kan volgens haar niet zo zijn dat een school een wig drijft tussen mensen. ‘We moeten ons allemaal inspannen om te zorgen dat kinderen daar onbezorgd kunnen spelen.’

‘Onacceptabel gedrag’
Rosendael ’74 spreekt van ‘onacceptabel gedrag’. ‘Dat willen en kunnen we niet tolereren.’ De partij roept het college op om de ‘boze buurtbewoners’ de wacht aan te zeggen.

Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Buurtbewoner Patrick Gijsbers laat via Facebook weten dat er niet constant naar buurtbewoners moet worden gewezen. ‘Wij gunnen elk kind zijn plezier.’

Er waren volgens hem veel geschiktere locaties om de school te bouwen, met meer groen en speelgelegenheden. ‘De provincie en de Raad van State hebben regels opgelegd om de overlast te beperken. Deze hebben onder meer betrekking op de pauzes en de locatie waar de kinderen mogen spelen. Ondanks deze beperkingen heeft de gemeenteraad voor deze locatie gekozen.’

‘Buurtbewoners lijden daaronder’
‘Nu de school er staat, worden deze regels vrijwel dagelijks overtreden’, vervolgt Gijsbers. ‘Buurtbewoners lijden daaronder en willen ook graag worden gehoord.’