Internationale sigarettenbende opgerold, inval in Dieren (Filmpje)

Foto: Persbureau Heitink

DIEREN – De inval in een bedrijfspand in Dieren maandagmiddag heeft te maken met een grootschalig onderzoek naar de illegale tabaksindustrie in Nederland. Er zijn over het hele land achttien bedrijven en woningen doorzocht. Achttien mensen zijn aangehouden.

De inval werd gedaan in een pand aan de Rinaldostraat. Medewerkers van de eenheid wisten zich toegang te verschaffen tot het gebouw door een roldeur uit te zagen. Na een eerste controle zijn onderzoekers van de douane en de FIOD naar binnen gegaan.

Naast Dieren zijn er voornamelijk invallen gedaan in het zuiden van het land. De FIOD heeft daarbij beslag gelegd op onder meer een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks en naar schatting zo’n 45.000 kg tabak.

Wat de opsporingsinstanties specifiek in Dieren hebben gevonden is niet bekend. Ook zijn er elf doorzoekingen in het buitenland verricht.

Foto: Persbureau Heitink

Sigarettenbende
De invallen werden gedaan in het kader van een onderzoek naar een internationaal opererende criminele organisatie die zich vermoedelijk bezig heeft gehouden met de invoer, bewerking, opslag van- en de handel in tabak. Achttien personen zijn aangehouden, waaronder vier hoofdverdachten.

Het gaat om vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Zij worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

67 miljoen misgelopen
De andere aanhoudingen verricht bij een illegale sigarettenfabriek in Stramproy, bij een opslaglocatie voor tabak en machines aangehouden in Eygelshoven en in de omgeving van de luchthaven in Eindhoven.

De FIOD denkt dat de sigarettenbende meer dan 624.500 kilo rooktabak heeft verhandeld. Daarmee is de Nederlandse schatkist meer dan 67 miljoen euro aan accijns misgelopen.