Afsluiting Posbank tijdelijk van de baan

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Het plan om de Posbank af te sluiten voor auto’s en motoren is voorlopig van de baan. Dat bleek dinsdagavond tijdens de Rhedense raadsvergadering. Eerst moet er een grondig onderzoek komen, daarna wil de gemeenteraad erover beslissen.

Het oorspronkelijke plan was erop gericht om de Beekhuizenseweg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer in weekenden en op feestdagen. Maar dat gaat de gemeenteraad op dit moment een stap te ver. Alle opties liggen nu weer op tafel om te komen tot een ‘verantwoorde verkeerssituatie’.

Of er uiteindelijk gekozen wordt voor het afsluiten van wegen is de vraag. En ook welke wegen dat dan zijn. Aan het huidige voorstel, waar het afsluiten van de Beekhuizenseweg onderdeel van is, was 2,5 jaar gewerkt.

‘Moesten iets aan drukte doen’
‘De buitenwereld riep op dat we iets moesten doen aan de drukte op de Posbank’, zegt wethouder Ronald Haverkamp. ‘Wij hadden het idee dat je alleen met het afsluiten van de Beekhuizenseweg daar een oplossing voor hebt.’ Voor hem is dat ook nog altijd de belangrijkste optie.

Bekijk hier de reactie van wethouder Ronald Haverkamp (tekst gaat daaronder verder):

Grote weerstand
Tijdens de raadsvergadering drie weken geleden bleek opnieuw de grote weerstand bij onder meer bewoners en ondernemers tegen de plannen. ‘Ik wil in het onderzoek ook echt meenemen hoe we de overlast voor die inwoners zoveel mogelijk beperken’, laat Haverkamp weten.

‘De doelstelling blijft dat we een betere spreiding willen’, vervolgt de wethouder. ‘De biodiversiteit van de natuur moet beter. Dat kun je regelen door de auto’s eraf te halen. Ook willen we geluidsoverlast verminderen en de verkeersveiligheid verbeteren.’

Fiets- en wandelpaden
Ook opties als verkeersremmende maatregelen, eenrichtingsverkeer en parkeergeld worden meegenomen. Het gemeentebestuur wil verder kijken naar fiets- en wandelpaden en de toegankelijkheid van het gebied vanaf de treinstations.

In de loop van 2020 verwacht Haverkamp de onderzoeksresultaten te hebben. Deze zal hij vervolgens aan de raad voorleggen.