Rheden betaalt tonnen schadevergoeding voor afbreken woningbouwplannen

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Er moet 300.000 euro worden betaald door de gemeente Rheden aan RiverStone, die op het terrein van de voormalige steenfabriek in Velp woningen neer wilde zetten. Rechtszaken hierover liepen al sinds 2010. Beide partijen laten nu weten ‘in goed overleg te hebben besloten de strijdbijl te begraven’.

In 2008 vroeg de gemeenteraad aan de toenmalig eigenaar van het terrein RiverStone een plan te maken voor woningbouw, recreatie en natuur. Toen daar in 2010 ineens een streep doorheen werd gezet stapte de gebiedsontwikkelaar naar de rechter. Er werden miljoenen compensatie voor de gemaakte kosten geëist.

Onrechtmatig afgebroken
In 2013 bepaalde het Arnhemse hof dat er inderdaad een schadevergoeding moest worden betaald. De gemeente zou de onderhandelingen op een onrechtmatige wijze hebben afgebroken. Er was de indruk gewekt dat woningbouw en recreatie op het terrein zou worden toegestaan. Dat had de eigenaar ertoe aangezet ontwerpen op te stellen, een professioneel projectontwikkelaar in te schakelen en een kapitaalkrachtige derde partij te benaderen.

Na jaren van juridisch getouwtrek komt dat de gemeente nu dus op een rekening van 300.000 euro te staan. Dat zal een negatief gevolg hebben voor haar toch al financieel kwetsbare positie.