Flat in Velp leent 400.000 euro van gemeente om te verduurzamen

Foto: Kasper Siebrands

VELP – De gemeente leent 400.000 euro aan de Vereniging van Eigenaars (VvE) van een flat aan de Hoofdstraat in Velp om hun woningen te verduurzamen. Daar tekende zich dinsdagavond een raadsmeerderheid voor af.

De bewoners van de Naeff-flat willen hun 28 woningen laten voldoen aan zogeheten BENG-normen (Bijna EnergieNeutraal Gebouwd). Dat kost 2 miljoen euro. Daarvan wordt 1,4 miljoen euro gefinancierd uit het Nationale Energiebespaarfonds. Met subsidies en eigen vermogen kwam de VvE nog 400.000 euro tekort. Deze legt de gemeente nu bij, in de vorm van een lening.

‘Bierviltjesberekening’
Volgens de ‘bierviltjesberekening’ van raadslid Thomas Eskes (GPR Burgerbelangen) zou het wel eens heel veel kunnen kosten als alle 400 VvE’s die de gemeente rijk is aankloppen voor eenzelfde lening. Maar dat zal zo’n vaart niet lopen, meent wethouder Dorus Klomberg.

Hij geeft aan dat deze mensen hier al vier jaar mee bezig zijn, en alles zelf hebben uitgezocht. Klomberg wil ze daarom waarderen voor ‘iets unieks in onze gemeente’. Mochten andere VvE’s interesse hebben dan moeten deze volgens hem eerst hetzelfde traject doorlopen. De Naeff-flat moet juist als ‘voorbeeld en inspiratie’ voor andere inwoners dienen, beoogt de wethouder.

‘Veel moeite gekost’
En mochten zich geïnteresseerde partijen melden, dan wil Klomberg kijken naar een regeling waar ook zij gebruik van kunnen maken. ‘Maar het over de streep trekken van de eerste VvE heeft al veel moeite gekost’, meent GroenLinks-raadslid Constans Pos.

Met de maatregelen in de Naeff flat moet 80 procent energiebesparing worden gerealiseerd. Daarmee zullen de bewoners volgens Klomberg qua lasten lager uitkomen, ondanks de lening. Over twee weken stemt de raad over het voorstel. Maar dat een meerderheid positief is, werd dinsdagavond al wel duidelijk.