Geen boommarter? Dan gaat de zaag in gevaarlijke bomen

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Natuurmonumenten gaat gevaarlijke bomen weghalen na storm Ciara. Dat gebeurt onder meer in het Nationaal Park Veluwezoom. Door de enorme windstoten van de afgelopen dagen is goed te zien welke bomen takken verliezen en mogelijk gevaarlijk zijn. Maar voor de zaag erin gaat, wordt er eerst gekeken of er sporen van de boommarter zijn.

‘We willen de boommarters niet verstoren’, zegt boswachter Susanne Blommaert. ‘We kijken dus voordat we gaan zagen eerst naar sporen van het dier. Dan kijken wij bijvoorbeeld naar resten van prooidieren, resten van krabsporen of een holte waar een nestje zit.’

De boommarter is een zoogdier uit de familie marterachtigen. Hij heeft het formaat van een huiskat, maar dan met veel kortere poten. De dieren leven in het bos en daarom houdt de boswachter rekening met het leefgebied van de boommarter tijdens de kap.

Zit er een boommarter dan worden voorzichtig takken weggehaald
Rond de schaapskooi van stichting Rhedense Schaapskudde wordt gestart met de bomenkap. Daarna wordt bekeken hoe de bomen aan de Eerbeekseweg erbij staan.

Mochten er boommarters worden aangetroffen dan worden voorzichtig de takken weggehaald. ‘Veiligheid staat op nummer één. Als er sprake is van een boommarter in een boom die onveilig is, gaat toch de kettingzaag erin. Maar als we te maken hebben met een twijfelgeval gaan we voorzichtiger te werk’, zegt Blommaert.

In één van de omgevallen beuken vindt bosbeheerder Michiel Vreeswijk een wildcamera van de Zoogdiervereniging. Die stond gericht op het nest van een boommarter. ‘Ik denk dat ie verhuisd is. Hij is met zijn knapzakje weggegaan. Dat was een goed plan’, lacht hij.