Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

Foto: gemeente Rozendaal

ROZENDAAL – Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.

De vrienden Mads en Pepijn uit groep zes zetten hun schoolplein vorig jaar september op de politieke agenda. Zij wilden meer groene speelmogelijkheden. Daarnaast zou er sprake zijn van intimiderend gedrag van buurtbewoners die juist last hebben van de overlast. Na het jarenlange verzet tegen de komst, bracht dit een nieuw hoofdstuk rondom de school.

En dus ging de gemeente de afgelopen maanden met een externe begeleider in gesprek met de school, ouders en omwonenden. Het geplande pannacourt komt er niet, maar wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Daar komt kunstgras, wat tot minder geluidsoverlast moet leiden dan de huidige tegels.

Spelen tot 19.00 uur
De kant van de Kapellenberglaan wordt ‘speelluw’ gemaakt, vanwege de ervaren geluidsoverlast. Er komt een schommel en een duikelrek, maar de basketbalpaal wordt weggehaald. Aan de zuidzijde wordt een educatieve ‘belevingstuin’ aangelegd. Ook komt er meer groen op het schoolplein. Er mag dagelijks tot 19.00 uur worden gespeeld.

Volgens wethouder Marieke Albricht was de vrees van omwonenden dat de aanleg van een pannacourt oudere hangjeugd naar het plein zou trekken. Maar met de gekozen oplossing is niet iedereen tevreden. ‘Een pannacourt is een kunstgrasveld met een omheining’, stelt Till Kressin namens omwonden van de Kapellenberglaan. ‘Er komt geen pannacourt, maar wel een kunstgrasveld met omheining.’

‘Gemeente op ramkoers met burgers’
Dat soort redeneringen zijn volgens hem ‘een belediging aan de intelligentie van omwonenden’. De gemeente lijkt op ramkoers met haar burgers, constateert Kressin. ‘Het voorportaal van procedures, en voorlopig niets anders dan die procedures.’

Maar vooral vraagt Kressin aandacht voor de geluidsoverlast. Albricht geeft aan dat er een rapport aankomt waaruit zal blijken of hiervoor aanpassingen nodig zijn. Dat wacht Kressin af voor hij en de omwonenden daadwerkelijk besluiten om een procedure te starten.

Ondanks de kritiek stemde de raad in met het voorstel. ‘Het is een grote verbetering voor de school. Er hebben veel mensen meegedacht, en het wordt groener’, zegt Wilfred Jansen (PAK). De verminderde geluidsoverlast is ‘mooi meegenomen’, vindt George van Gorkum (Rosendael ’74). Maar was volgens hem niet het hoofddoel.

‘Kapitaalvernietiging’
De aanpassingen kosten de gemeente mogelijk 44.000 euro. ‘Kapitaalvernietiging, zo kort na de oplevering’, meent Michael Ruseler (BGR). ‘Daar waren we met zijn allen bij’, stelt Gert-Jan Willemse (Rosendael ’74). ‘Er staat een prachtige school, maar het was niet perfect. Nu verbeteren en vooruit kijken.’