Herdenkingen Velp te volgen via internet

Foto: Nelleke Pinxter

VELP – Corona of geen corona, de herdenkingen in Velp gaan gewoon door. De burgemeester legt bloemen bij het monument. Niet zoals normaal, met belangstellenden in het park, maar op internet.

Donderdagmorgen is de site gelanceerd waarop de bloemlegging door de burgemeester en de documentaire van het multimediaproject ‘Helpt elkander’ te zien is. Een bijzondere geluidswagen rijdt door het dorp om alle inwoners ervan op de hoogte te brengen.

Donderdagmorgen om 6.30 uur ging de site www.verborgeninvelp.nl online. Precies 75 jaar nadat de eerste bevrijders het dorp Velp binnen liepen vanaf de Ringallee. Nu rijdt een versierde antieke brandweerwagen van de Velpse brandweer door het dorp, die dienst doet als geluidswagen.

Uit de luidsprekers klinkt opgewekte muziek van Glenn Miller en de stem van een heuse dorpsomroeper. Met deze ludieke actie attendeert de Velpse Oranjevereniging alle Velpenaren op de website. De website staat vol met gefilmde, bijzondere verhalen over de oorlog en bevrijding. En burgemeester Van Eert houdt een korte toespraak.

Een glimlach of een traan
‘We willen de Velpenaren precies 75 jaar na de bevrijding, op een vrolijke en ludieke manier verrassen. We willen, juist in deze voor velen een zorgelijke periode, een glimlach op de gezichten toveren en misschien dat een enkeling een traantje wegpinkt’, vertelt bestuurslid Patrick Jansen van Oranjevereniging Velp voor Oranje.

Op de website is ook de documentaire Verborgen in Velp te zien. Daarvoor werden tientallen Velpenaren en (nabestaanden) van onderduikers gefilmd door documentairemaker Sacha Barraud uit Arnhem. De documentaire is onderdeel van het Multimediaproject ‘Helpt elkander’, op initiatief van Oranjevereniging Velp voor Oranje, waaraan twee jaar gewerkt is.

De filmbeelden uit de documentaire worden ook gebruikt voor de apps van twee herinneringsroutes door Velp en er is een onderwijsproject in voorbereiding. Het project en de website zouden vandaag feestelijk worden gepresenteerd. De dagen erna zou de documentaire voor iedereen te zien zijn. Nu dat niet kan, is besloten om de website extra feestelijk aan te kondigen.

Virtuele herdenking
Eerder deze maand werd burgemeester Carol van Eert gefilmd terwijl hij bloemen legde bij het bevrijdingsmonument in de Egmondstraat en de vlag hees bij het herdenkingsmonument in het Villapark (Vijverlaan) en daar ook de Vrijheidsklok luidde.

Die filmbeelden vormen nu de start van de website. Zo kan iedereen op de website, vanachter de laptop, tablet of telefoon, de vertrouwde monumenten zien, de vlag zien wapperen, het Wilhelmus meezingen en de klok horen luiden. En zo vieren ze toch samen 75 jaar vrijheid.

Vuurwerkshow verplaatst
De viering van 75 jaar vrijheid blijft niet bij de website alleen. De vuurwerkshow die gepland stond voor 18 april is verplaatst naar 29 augustus. Een bijzondere datum, omdat 75 jaar geleden in datzelfde weekend de eerste Koninginnedag na de oorlog werd gevierd. Koningin Wilhelmina werd op 31 augustus 65 jaar. En dat vierde Velp voor Oranje toen door drie dagen feest te vieren.

Op 29 augustus zal er ’s ochtends een grote optocht zijn met meer dan zestig historische legervoertuigen uit WO2. De wagens trekken door het dorp en worden vooraf gegaan door The Seaforth Highlanders of Holland (doedelzakspelers) en andere orkesten.