Politie waarschuwt voor WhatsApp-fraude

Foto: Pixabay

REGIO – Je krijgt via WhatsApp een berichtje van een bekende. Dit kan een kind, familielid of goede vriend zijn. Hij of zij heeft even dringend je hulp nodig. Internetbankieren lukt niet en er moeten direct een paar rekeningen betaald worden.

Wat kan er gebeuren?
Krijg je een raar berichtje via WhatsApp? Let op! Het kan zijn dat je te maken hebt met oplichting. De daders gaan namelijk sluw te werk.

Zo wordt bijvoorbeeld via WhatsApp een vader benaderd door iemand die zich uitgeeft voor zijn dochter. Omdat de profielfoto klopt is er geen argwaan. “Je dochter” bericht dat haar mobieltje kapot is en ze daarom een ander nummer heeft.

Je dochter meldt dat ze haar bankapp niet kan gebruiken en vraagt aan haar vader of hij met spoed een bedrag, dat ze direct moet betalen, kan overmaken op het rekeningnummer dat ze opgeeft. Dat nummer is van de oplichters. Je dochter belooft het geld snel terug te betalen, maar dat gebeurt natuurlijk niet.

Als je later je dochter spreekt, blijkt dat ze je helemaal niet gevraagd heeft om geld over te maken. Je bent opgelicht en je geld kwijt!

Als je een degelijk verzoek krijgt, neem dan eerst contact op met de betreffende persoon via een ander kanaal. Stuur bijvoorbeeld een e-mail, bel via een vaste lijn of het bij jou bekende mobiele nummer. Maak pas geld over als je zeker weet dat je te maken hebt met de persoon die voor je denkt te hebben.

We hadden enige tijd geleden al aandacht besteed aan dit onderwerp echter merken wij dat het nog steeds vaak gebeurt. Als je dit bericht leest waarschuw dan ook je eigen ouders en andere familieleden.

Kijk voor meer info op Slachtofferhulp.nl.