Verwaarloosde konijnen, kippen en vogels in beslag genomen

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Bij een inwoner van Rheden heeft de Dierenbescherming 25 konijnen, drie kippen, twee duiven en drie grasparkieten in beslag genomen. De eigenaar had al eerder boetes gehad, omdat de dieren in erbarmelijke omstandigheden leefden.

Dat gebeurde afgelopen dinsdag tijdens een controle aan het adres, de derde in korte tijd. Hierbij bleek dat de leefomstandigheden van dieren verslechterd waren sinds de laatste controle. De konijnen leefden in hun eigen urine en ontlasting.

Bij de eerste controle bij de Rhedenaar, een tijd geleden, bleek dat vijf konijnen in veel te kleine hokken en zonder water en bodembedekking leefden. Toen kreeg de eigenaar maatregelen opgelegd en een eerste boete, in de hoop dat de situatie zou verbeteren.

Geen water en geen geschikt voer
Bij een tweede controle had de eigenaar meer konijnen in huis dan de vorige keer, en bleken er ook kippen, duiven, en grasparkieten te zijn. Alle dieren waren volgens de Dierenbescherming te klein gehuisvest en hadden geen water of geschikt voer.

Ook was er geen bodembedekking. Zo zaten de konijnen op de tralies van de kooi, waardoor de dieren grote kans hadden op wondjes. Bij de tweede controle werd wederom een boete uitgedeeld.

Bij de derde en laatste controle bleken de omstandigheden wederom verslechterd te zijn. Toen is besloten de dieren in bewaring te nemen en naar een opvanglocatie te brengen.

De kosten worden verhaald op de eigenaar, de dierenpolitie maakt een proces-verbaal op. Hoeveel de inwoner aan boetes moet betalen is niet bekend.