Eikenprocessierups veroorzaakt weinig overlast in Rheden

Foto: Gemeente Rheden

RHEDEN – Dit jaar hebben inwoners uit de gemeente Rheden en Rozendaal veel minder last gehad van de eikenprocessierups dan voorgaande jaren. De gemeente Rheden kreeg dit jaar naar verhouding minder meldingen hierover. Maar het is nog te vroeg voor een juichstemming.

“De bestrijding verloopt goed”, zo meldt een woordvoerder van Rheden. “We zijn al vroeg begonnen met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups op bomen die op plekken staan met een hoge prioriteit zoals scholen, speeltuinen en hoofdwegen voor fietsers en voetgangers. De aannemer is iedere werkdag nesten aan het wegzuigen. Op dit moment zijn er weinig meldingen.”

Overlast
Over het algemeen hebben de meeste mensen in de maanden mei tot augustus veel overlast van de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen bij mens en dier jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken nam de gemeente dit jaar weer verschillende maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden.

Ziet u ook een nest van de eikenprocessierups op een boom in openbare ruimte? Op deze kaart ziet u welke nesten er al bij de gemeente Rheden bekend zijn. Staat het nest er niet tussen? Dan kunt u hiervan eenvoudig een melding maken.