86 boetes voor gluren naar herten tijdens bronst

Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Boswachters van Natuurmonumenten hebben van medio september tot medio oktober 86 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die de bronst verstoorden. Tijdens de bronsttijd vechten mannetjesherten letterlijk om de gunsten van de vrouwtjes.

In de meeste gevallen ging het om mensen die na zonsondergang of voor zonsopkomst per auto het gebied in reden, of mensen die in het rustgebied liepen, meldt Natuurmonumenten.

Nachtelijke bezoekers
“Het ging vooral om mensen die de herten ‘s nachts wilden horen burlen. Maar daar hoef je helemaal niet speciaal ‘s nachts voor te komen, want dat doen ze de hele dag”, aldus een woordvoerster.

Bij observatiehut De Elsberg in de buurt van Laag-Soeren lieten zich veel herten zien. Het observatiepunt is al sinds augustus gesloten omdat het er eerder zo druk was dat bezoekers er geen anderhalve meter afstand konden houden.

Foto: Corlène van den Camp / IVN

In verwachting
Toch kwamen er tijdens de bronst mensen naar de hut en zijn daar bekeuringen uitgedeeld. Met de winter voor de deur laten de herten zich minder zien. “De bronstperiode is voorbij en veel hindes zijn in verwachting. Eind mei, begin juni verwachten ze hun kalfjes”, meldt Natuurmonumenten.

Vorig jaar werd er tijdens de bronst maar 42 keer een proces-verbaal uitgeschreven.

Het bericht 86 boetes voor gluren naar herten tijdens bronst verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden – Redactie