Rhedense politici mogen na jaren alsnog duizenden euro’s verdelen

Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Voor Rhedense politici die tussen 2009 en 2014 fractievoorzitter van hun partij waren, komt er alsnog 12.117,68 euro beschikbaar als vergoeding voor hun werkzaamheden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Daar hadden ze destijds recht op, maar door een fout werd deze niet uitgekeerd.

Toen de extra vergoeding in 2009 werd ingevoerd, is deze door de gemeente een aantal jaren niet uitgekeerd. Hierover trok nooit iemand aan de bel, tot een van hen vorig jaar wel zijn deel opeiste. Wettelijk kunnen de volksvertegenwoordigers er geen aanspraak meer op maken, de termijn is namelijk verjaard.

‘Politici niet boven de wet’
“En wij staan niet boven de wet”, meent Yola Hopmans (VVD). Haar partij stemt dan ook tegen en bovendien wil ze een overzicht van de politici die het geld uitgekeerd willen hebben. Dat is namelijk geen verplichting, ze kunnen daar ook vanaf zien. Ook SP’er Richard Sivasli vindt het niet goed om de indruk te wekken dat ‘wij goed voor onszelf zorgen’.

‘Geldverslindende barbaren’
Daar is Marleen Noorland (PvdA) het niet mee eens. “Er ontstaat een beeld dat fractievoorzitters geldverslindende barbaren zijn. Maar dit geld hebben ze gewoon verdiend.”

Thomas Eskes (GPRB) ziet dat de gemeente ook naar haar inwoners ‘geen coulante houding heeft’ als het gaat om dergelijke onderwerpen. Hij vindt het voorstel dan ook ongepast.

Toch stemt een raadsmeerderheid voor. Al doet GroenLinks dat met de oproep aan de toenmalig fractievoorzitters geen gebruik te maken van de geboden mogelijkheid.