Herdenking voor doodgeslagen Jan Kruitwagen is zaterdag

Foto: Studio Rheden

VELP – De herdenking voor Jan uit Arnhem, die bezweek aan de ernstige verwondingen die hij 28 oktober opliep bij een mishandeling in het Spijkerkwartier, is zaterdag in Arnhem. Dat melden de initiatiefnemers op Facebook.

Aanvankelijk wilden oud-leerlingen van de voormalige docent (73) van de Titus Brandsmaschool in Velp een stille tocht houden, maar die gaat niet door. De overleden man was tot zijn pensionering afdelingsleider aan de Titus Brandsmaschool van het Arentheem College in Velp.

De herdenking is zaterdag tussen 17.30 en 18.30 uur. Om 18.00 uur is een minuut stilte. De herdenking is in de Spijkerstraat en de Prins Hendrikstraat en gebeurt door beide straten te verlichten met kaarsen en lichtjes. Familie, vrienden, wijkbewoners en oud-leerlingen staan op anderhalve meter van elkaar in beide straten.

Is de belangstelling voor de herdenking groot, dan worden ook andere straten bevolkt, meldt de initiatiefgroep op Facebook.

Coronaregels

“We hebben gekozen voor een herdenking in plaats van een stille tocht vanwege de coronaregels”, zegt mede-initiatiefneemster Shirly Gerritsen op de Faceboekpagina. “De aangescherpte maatregelen maken het voor een tocht lastig. Bovendien zijn er werkzaamheden in de buurt.”

Zie ook: Jongens uit Rozendaal aangehouden voor fatale mishandeling in Arnhem

Wat is er gebeurd?

De 73-jarige Jan fietste in de Spijkerstraat in Arnhem toen een groepje jongeren hem te lijf ging. Wat daar de aanleiding voor was, kon de politiewoordvoerder nog niet zeggen. De jongeren gingen ervandoor toen de Arnhemmer bewusteloos op de grond lag. Hij overleed enkele uren later na veel reanimatiepogingen door hulpverleners in het ziekenhuis aan de gevolgen van zijn verwondingen. 

Verdachten zitten nog vast

Na de tragische dood van de oud-leraar zitten nog vier verdachten vast. In totaal zijn acht verdachten aangehouden. Twee daarvan komen uit Rozendaal. Het betreft een 18-jarige jongen en een minderjarige jongen uit Rozendaal. De rest komt uit Arnhem en Westervoort en is tevens minderjarig. De politie heeft 25 rechercheurs op de fatale mishandeling gezet.

Zie ook: Fatale mishandeling houdt Rozendaal in zijn greep: ‘Ik schaam me ervoor’

De gewelddadige dood van de 73-jarige inwoner van Arnhem bracht een grote schok teweeg op de school in Velp en in de homoscene in Arnhem. De man, bewoner van het Spijkerkwartier, kwam geregeld over de vloer bij het COC in Arnhem, de belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Het bericht Herdenking voor doodgeslagen Jan is zaterdag verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden – Redactie