Gerechtshof buigt zich weer over Posbankmoord

Gerechtshof buigt zich weer over Posbankmoord Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf maandag weer over het hoger beroep van één van de verdachten in de Posbankmoordzaak. Voor de moord op de 44-jarige Alex Wiegmink zijn twee mannen veroordeeld tot 18 jaar cel, maar de Hoge Raad heeft bepaald dat de zaak tegen verdachte Souris R. over moet.

Twijfels over bekentenis
De hoogste rechter in ons land heeft de zaak terugverwezen naar het hof, omdat er twijfels waren over de bekentenis die de verdachte bij een undercoveroperatie van de politie aflegde.

De politie verzon een drugslab waarbij R. werd betrokken. De verdachte kon – zo werd hem verteld – veel geld verdienen als hij zijn daden zou opbiechten aan de baas van de organisatie, Mr. Big. Souris R. bekende, maar zei later tijdens de rechtszaak dat dat grootspraak was.

Doodgeschoten op de Posbank
Alex Wiegmink werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

De moord op Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde hij bij de politie een bekentenis af. Later werd ook Souris R. opgepakt, na de inzet van de undercoveragenten.

Undercoveroperatie opnieuw onder de loep
Het hof in Den Haag bepaalde vorig jaar juli in een eerste zitting in hoger beroep dat telefoongesprekken die eerder zijn afgeluisterd in het onderzoek naar de Posbankmoord opnieuw moeten worden uitgeluisterd en dat een politie-informant opnieuw gehoord moet worden.

Ook is een deskundige gevraagd te onderzoeken welke invloed de undercoveroperatie van de politie op de betrouwbaarheid van de verklaringen van verdachte Souris R. heeft gehad.

Er zijn vier dagen uitgetrokken voor de zaak.

Het bericht Gerechtshof buigt zich weer over Posbankmoord verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden