Gerechtshof buigt zich weer over Posbankmoord

Alex Wiegmink. Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Het gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf deze maandag weer over het hoger beroep van een van de verdachten in de Posbankmoordzaak.

Voor de moord op de 44-jarige Alex Wiegmink zijn twee mannen veroordeeld tot 18 jaar cel, maar de Hoge Raad heeft bepaald dat de zaak tegen verdachte Souris R. over moet.

Twijfels over bekentenis

De hoogste rechter in ons land heeft de zaak terugverwezen naar het hof, omdat er twijfels waren over de bekentenis die de verdachte bij een undercoveroperatie van de politie aflegde.

De politie verzon een drugslab waarbij R. werd betrokken. De verdachte kon – zo werd hem verteld – veel geld verdienen als hij zijn daden zou opbiechten aan de baas van de organisatie, Mr. Big. Souris R. bekende, maar zei later tijdens de rechtszaak dat dat grootspraak was.

Doodgeschoten op de Posbank

Alex Wiegmink werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

De moord op Wiegmink bleef jarenlang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde hij bij de politie een bekentenis af. Later werd ook Souris R. opgepakt, na de inzet van de undercoveragenten.

Undercoveroperatie opnieuw onder de loep

Het hof in Den Haag bepaalde vorig jaar juli in een eerste zitting in hoger beroep dat telefoongesprekken die eerder zijn afgeluisterd in het onderzoek naar de Posbankmoord opnieuw moeten worden uitgeluisterd en dat een politie-informant opnieuw gehoord moet worden.

Ook is een deskundige gevraagd te onderzoeken welke invloed de undercoveroperatie van de politie op de betrouwbaarheid van de verklaringen van verdachte Souris R. heeft gehad.

Er zijn vier dagen uitgetrokken voor de zaak.

Zie ook: