Twintig jaar cel geëist in hoger beroep Posbankmoord

Twintig jaar cel geëist in hoger beroep Posbankmoord Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen Souris R. (47) voor zijn aandeel in de moord op Alex Wiegmink in 2003, beter bekend als de Posbankmoord. Twee jaar geleden kreeg R. al achttien jaar, net als medeverdachte Frank S.

S. kreeg in november 2016 gewetensnood en bekende de moord op Wiegmink. Medeverdachte Souris R. werd later ook aangehouden, maar legde geen bekentenis af. Vervolgens paste de politie een speciale tactiek toe om ook R. aan het praten te krijgen.

Bekijk hier de reactie van Alex zijn broer. De tekst gaat eronder verder.

Tijdens de zogeheten Mr. Big-methode verzon de politie een drugslab. R. kon veel geld verdienen wanneer hij als bendelid zou meedoen, maar dan moest hij wel zijn eerdere daden opbiechten aan de baas van de organisatie. Hij bekende vervolgens de moord op Wiegmink, maar zei later tijdens de rechtszaak dat dat grootspraak was.
Negatieve houding

De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof, omdat er twijfels waren over de bekentenis die de verdachte bij de undercoveroperatie aflegde. Het Openbaar Ministerie eist nu alsnog twintig jaar cel.

De eis ligt hoger ligt dan de eerdere veroordeling. Dat komt volgens de advocaat-generaal vanwege de ‘negatieve proceshouding’ van de verdachte. Ook moet er volgens haar recht worden gedaan ‘aan het leed dat de nabestaanden is aangedaan’.

Het bericht Twintig jaar cel geëist in hoger beroep Posbankmoord verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden