OM komt met strafeis in hoger beroep Posbankmoord

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Souris R. hoort woensdag welke straf het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep tegen hem eist voor de Posbankmoord. De 37-jarige verdachte werd daarvoor eerder veroordeeld tot 18 jaar cel, maar de Hoge Raad heeft bepaald dat de zaak tegen R. over moet.

De hoogste rechter verwees de zaak terug naar het hof, omdat er twijfels waren over de bekentenis die de verdachte bij een undercoveroperatie van de politie aflegde.

Daarbij werd de zogeheten Mr. Big-methode ingezet. De politie verzon een drugslab. De verdachte kon – zo werd hem verteld – veel geld verdienen als bendelid, maar dan moest hij wel zijn eerdere daden opbiechten aan de baas van de organisatie, Mr. Big. Souris R. bekende, maar zei later tijdens de rechtszaak dat dat grootspraak was.

Doodgeschoten op de Posbank
Alex Wiegmink werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De moord bleef jarenlang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde hij bij de politie een bekentenis af. Later werd ook Souris R. opgepakt, na de inzet van de undercoveragenten.

Beiden kregen 18 jaar cel opgelegd, maar de zaak tegen R. moest dus opnieuw. Vorige week maandag en dinsdag boog het gerechtshof zich al over de zaak, die woensdag wordt voortgezet.