Hoe energiezuinig zijn woningen in Rheden?

Hoe energiezuinig zijn woningen in Rheden? Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Woningen in Rheden hebben een relatief hoog energieverbruik. Op dit moment heeft 39,1% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 50,9% over een “groen” label (A, B of C). Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

Groen energielabel
Op dit moment heeft 50,9% van de woningen in Rheden een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Dat blijkt uit onderzoek van de website Energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde.

Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik door bijvoorbeeld een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen.

Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Rheden minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.

1.386 woningen (16,7%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Rheden is label C. 530 woningen (6%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?
1.386 woningen (16,7%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
701 woningen (8,5%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
2.135 woningen (25,8%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
1.744 woningen (21,0%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
1.170 woningen (14,1%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
622 woningen (7,5%) hebben energielabel F: hoog laag energieverbruik
530 woningen (6%) hebben energielabel G: zeer laag energieverbruik

Een energielabel is sinds 2008 verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit wordt bepaald door een energieadviseur die de woning inspecteert.

Het bericht Hoe energiezuinig zijn woningen in Rheden? verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden