Hoe energiezuinig zijn woningen in Rheden?

Foto: Pixabay

RHEDEN – Woningen in Rheden hebben een relatief hoog energieverbruik. Op dit moment heeft 39,1% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 50,9% over een “groen” label (A, B of C). Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

Groen energielabel
Op dit moment heeft 50,9% van de woningen in Rheden een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Dat blijkt uit onderzoek van de website Energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde.

Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik door bijvoorbeeld een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen.

Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Rheden minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.

1.386 woningen (16,7%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Rheden is label C. 530 woningen (6%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?
1.386 woningen (16,7%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
701 woningen (8,5%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
2.135 woningen (25,8%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
1.744 woningen (21,0%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
1.170 woningen (14,1%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
622 woningen (7,5%) hebben energielabel F: hoog laag energieverbruik
530 woningen (6%) hebben energielabel G: zeer laag energieverbruik

Een energielabel is sinds 2008 verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit wordt bepaald door een energieadviseur die de woning inspecteert.