Op dit landgoed kun je langlaufen in de sneeuw

Op dit landgoed kun je langlaufen in de sneeuw Foto: Studio Rheden

DE STEEG – Hij is er zaterdag al de hele dag druk mee, Peter Overstegen van Veluwe Actief. Op Landgoed Rhederoord maakt hij een uitgiftepunt voor gehuurde langlaufski’s. Overstegen bouwt op het landgoed eigenlijk een klein wintersportcentrum. En dat alles natuurlijk met het oog op het nadere sneeuwpakket. “Je zou het nu nog niet zeggen. Het is nog zo groen,” lacht de organisator. “Maar ik hoop dat zondag ons hart sneller begint te kloppen, als het hier een wit landschap is.”

Normaal gesproken kom je Oversteegen tegen op de Posbank, maar daar wil hij dit keer vanwege de verwachte drukte in coronatijd niet zijn. Dus verrijst er op het landgoed in De Steeg het uitgiftepunt. Daar komt uiteraard ook een standje voor koffie en snert bij.

Bekijk de tv-reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Volgens Overstegen kun je rondom het landgoed uitstekend langlaufen en sleeën. Een echt spoor voor langlaufers, een zogeheten loipe, uitzetten kan hij niet. Daar was ooit een machine voor, maar heeft al jaren geleden de geest gegeven. Bovendien moet er voor machinaal trekken van sporen wel heel erg veel sneeuw vallen.

Het blijft misschien wel een week liggen
Nu trekken ervaren langlaufers het spoor en zetten zo een route uit rondom Rhederoord. “Zodra de eerste mensen komen, krijg je een wat beter spoor. Als we dat een beetje in de gaten houden en bijwerken, dan heb je een heel mooie loipe. Het blijft misschien wel een week liggen. Dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.”

Het spoor is alleen voor langlaufers, niet voor wandelaars, want die vernielen juist die loipe. Daar staat overigens in Duitsland een boete op, in Nederland is daar niets voor geregeld. Om te kunnen langlaufen moet je je aanmelden via de website van de organisator.

Het bericht Op dit landgoed kun je langlaufen in de sneeuw verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden