Strooiveteraan Karel (83) uit Rozendaal mag weer uitrukken

Strooiveteraan Karel (83) uit Rozendaal mag weer uitrukken Foto: Studio Rheden

WOLFHEZE – Als het winterweer zich aankondigt, begint het bij Karel Methorst uit Rozendaal te kriebelen. Al meer dan 40 jaar houdt hij bij vorst en sneeuw de Gelderse wegen schoon. Ook nu staat de strooichauffeur weer klaar om uit te rukken, al is hij inmiddels 83.

”Ik blijf er jong bij en het is liefhebberij”, zegt Methorst. “Strooien, dat is iets aparts. Dat moet in je bloed zitten gewoon. En het is ook de spanning.”

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Een paar jaar geleden wilde de strooichauffeur er eigenlijk mee stoppen. “Ik had alles verkocht, maar kreeg meteen spijt”, vertelt hij. “Ik heb een hele fijne aannemer bij wij ik mocht blijven werken. Zodoende heb ik toch maar weer een unit teruggekocht om het toch weer te doen.”

Altijd paraat, ook op het trouwfeest
Als strooier moet je van 1 oktober tot en met 30 april in principe altijd klaar staan om uit te rukken. Bij Karel moet dan ook alles wijken als de plicht roept. “Ik heb weleens feestjes laten gaan”, erkent hij. “We waren zoveel jaar getrouwd op een 9 december en toen moest ik er ook uit. Toen heb ik iedereen verlaten. Heb een jack aangetrokken en ik ben gegaan.”

De chauffeur heeft de meest barre winters al meegemaakt. Hij schrikt dan ook niet van de huidige omstandigheden. “Ik vind het wel mooi”, zegt hij lachend. “Het is iets aparts. Het komt heel weinig voor. Dat is het avontuurlijke.”

Zwarte weg geeft voldoening
En daarbij is het natuurlijk mooi om weer voor een schone weg te zorgen. Methorst: “Als de mensen weer goed kunnen rijden. Als alles weer zwart is. Dat geeft je voldoening.”

Na de eerdere vergissing van het verkopen van zijn materieel, is de strooichauffeur nu van plan om nog zo lang het kan door te gaan. “Ik heb nog wel een contract voor een poosje”, zegt hij. “Dat is me nog steeds gegund.”

Het bericht Strooiveteraan Karel (83) uit Rozendaal mag weer uitrukken verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden